18 maj 2024
Okategoriserade

7. Samtalsämnen

Vad kan man prata om?

I vårt samhälle finns det så kallade “oskrivna regler” kring vad som är lämpligt eller olämpligt att prata om med personer man inte känner så väl. Detta har att göra med att dessa ämnen kan vara mer eller mindre känsliga.

Vissa ämnen är sådana man nästan bara pratar om med personer man känner väl, där man vet hur de kommer reagera. Exempel på sådana ämnen kan vara sex eller jobbiga känslor. Ibland kan det även vara olämpligt att prata om pengar och inkomst, då vissa kan tycka att det känns obekvämt att vara öppna med sådant. Även kroppsvätskor, trauman eller döden är sådana ämnen som kan vara bra att undvika, om man inte är säker på att personen man pratar ned känner sig trygg med dessa ämnen.

Om du vill jämföra med relationsringarna som vi pratade om på förra sidan, så kan man som tumregel säga att man ska kunna prata om det mesta med personer i ”den innersta ringen”. Men för att avgöra om du kan prata med någon om sådant du själv mår dåligt över, eller grubblar på, så är det viktigaste att du känner förtroende för personen du pratar med. Och det kan man ju även känna för personer i t.ex. den ”mittersta ringen”.

I vissa fall kan man ju faktiskt fråga den andra ”om det är okej att man pratar med den om ett ganska känsligt ämne”.

När det gäller vårdpersonal och andra som har som jobb att stötta dig, så som psykologer, kuratorer eller God man, så gäller andra ”regler”. Där förväntas det att du delar med dig av sådant du tycker är svårt, jobbigt eller på annat sätt behöver hjälp kring.

Det finns förstås även flera ämnen som är “ofarliga” och väldigt sällan leder till missförstånd eller att den andra känner sig obekväm. Dessa kan man för det mesta att inleda en konversation med. Det kan till exempel vara att ge en komplimang kring något personen gjort eller gör, att prata om vädret, att prata om sådant man läst eller sett på TV, nyheter, eller kanske något som händer i miljön man befinner sig i.