18 maj 2024
Okategoriserade

4. Umgås med andra

Människan är generellt en social varelse och oavsett om man tycker att det är svårt med sociala regler och socialt samspel så brukar de flesta ha ett behov av att känna gemenskap med andra. Om man känner sig annorlunda så kan det vara en bra idé att träffa andra personer som också har en AST-diagnos. En del personer med AST upplever att det blir mindre missförstånd när man umgås med andra med autism.

Om man är intresserad av att träffa andra människor med AST-diagnos så finns det lite olika föreningar:

Autism Sverige

Autism Sverige är en förening som vänder sig till personer som själva har en autism diagnos, till anhöriga samt till professionella.

Autism Sverige arbetar för att sprida kunskap om autism, påverka beslutsfattare och skapa mötesplatser. De arbetar för bättre levnadsvillkor för alla med autism. Deras   vision är ett samhälle där alla kan delta, där personer med autism möts med respekt och har bra livskvalitet genom hela livet.

https://www.autism.se/

https://www.autism.se/orebro-lan/valkommen/

Organiserade Autister (OA)

Organiserade Autister är en intresseförening bildad av och för autister, alltså människor som har eller tror sig sannolikt kunna få en diagnos inom autismspektrumet. Eftersom de vill arbeta utan inblandning av neurotypiska personer (NT), riktar sig föreningen till relativt självständiga autister. Det vill säga, att på egen hand kunna delta i föreningens verksamhet och föra sin egen och föreningens talan.

Inom OA arbetar de på flera plan. Framförallt träffas de för att umgås, bilda kamratskap och genom att vara ett socialt stöd för varandra.

https://autister.org/

https://orebro.autister.org/

Riksförbundet Attention

Riksförbundet attention vänder sig till personer med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (tex autism, ADHD, tourette), anhöriga med flera. Attention är ett förbund som arbetar för att sprida kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, påverka beslutsfattare samt erbjuda gemenskap för förbundets medlemmar.

https://attention.se/

Drop-In på Vuxenhabiliteringen i Örebro

Autismteamet i Örebro har Drop-In som vänder sig till personer med AST-diagnos utan samtidig intellektuell funktionsnedsättning. Där finns möjlighet att umgås med andra som också har en AST-diagnos. Det finns personal på plats så om du några frågor kan du prata med dem.

Till Drop-In kan du komma även om du inte har någon pågående kontakt med Vuxenhabiliteringen. För mer information så klicka på länken nedan.

https://autismintro.projektinvest.se/

Andra föreningar

Många med autism upplever att det är lättare att umgås med andra människor utifrån ett gemensamt intresse. Då har man ett förutbestämt samtalsämne och/eller aktivitet. Fundera på om du har något intresse eller om det finns något område du är nyfiken på. Sök på nätet efter föreningar i din närhet inom det område du är intresserad av. Det finns tex idrottsföreningar, brädspelsklubbar, legoförening, körer eller kortspelsträffar. Studieförbund har även många olika kurser på olika teman som man kan delta i.