18 maj 2024
Okategoriserade

4. Struktur

Många personer med AST behöver stöd i att kunna få ordning i tillvaron. Det krävs att vi har en viss struktur då vi planerar och organiserar vår vardag. Det kan handla om att använda sig av en inköpslista när man ska handla, att boka in tvättider med jämna mellanrum eller att alltid ha en bestämd plats för räkningar hemma.

Strukturen hjälper oss att veta vad vi ska göra, när vi ska göra det, hur vi ska göra det, samt ungefär hurlång tid det kommer att ta.

Yttre och inre struktur

Struktur kan delas upp i inre och yttre struktur. Den inre strukturen är inbyggd och automatisk. Vi vet hur vi ska utföra en viss rutin. Ett exempel kan vara att när vi kliver upp på morgonen, gör oss iordning i badrummet, klär på oss och äter frukost så gör vi detta på ungefär samma sätt varje dag. Det går av sig självt, man behöver inte tänka på varje moment man utför, det tar ingen extra energi. Vi har en rutin som vi automatiskt följer varje dag.

Yttre struktur innebär att vi tex använder en kalender (i papper eller i mobilen), whiteboardtavla, checklistor, påminnelser i mobilen mm. Alla, oavsett om man har diagnos eller inte,  behöver använda sig av yttre struktur, tex en kalender. Personer med AST har ofta svårt att skapa en inre struktur och för att kompensera det behöver man förstärka den yttre strukturen. Om man tex har svårt att få morgonrutinen att fungera så kan man skiva ner de olika momenten i en checklista som man följer. Här nedanför så finns det flera tips på hur du kan få vardagen att fungera bättre!

Hur kan man hålla ordning i sin vardag?

Det blir lättare att hålla ordning om man har särskilda platser för olika saker. Till exempel är det bra om man hänger upp sina kläder på sin plats, lägger viktiga papper och kvitton på samma ställe varje gång och att man förvarar sina saker i de rum de hör hemma. Ställa tillbaka saker när man har använt dem underlättar också. Till exempel kan man plocka undan matvaror som man använt när man lagat mat.

Om man är flera i familjen kan man markera galgar, lådor eller andra förvaringsplatser och saker med en egen färgmarkering.

I hallen kan det vara bra att ha en särskild plats för nycklar och plånbok. Ha gärna en checklista eller ”kom ihåg-lapp” nära dörren där det exempelvis står: “glöm inte att släcka lampan, stänga av spisen, ta med mobilen, nycklar och plånbok.”

Kalender & schema

En kalender kan vara utformad på olika sätt. Det kan t ex vara en fickkalender, väggalmanacka, ett schema, kalender i mobilen, Handi/Handifon eller en Memo dayplanner. Vissa kalendrar får man köpa själv och vissa kan man få låna som hjälpmedel.

Här kommer några tips på hur man kan använda sin kalender:

  • Markera olika aktiviteter i olika färger.
  • Markera alla söndagar röda så att du får en bra överblick.
  • Placera väggalmanackor och scheman så de syns väl.
Instruktion & arbetsbeskrivning

Ibland behövs en tydlig beskrivning på vilket sätt något ska utföras. En instruktion kan beskriva hur man gör, när det ska göras och hur länge man ska hålla på. Det kan även vara en enkel punktlista, till exempel vid tvättmaskinen, för att underlätta vilka knappar som ska tryckas på i vilken ordning. Man kan behöva be om hjälp för att göra de instruktioner man behöver.

”Att göra”- lista & Checklista

För att komma ihåg ärenden man ska göra kan en ”Att göra lista” vara bra, skriv ner ärendena på ett och samma ställe, t ex om du ska lämna böcker på biblioteket, hämta medicin mm.

En checklista där man bockar av är bra för att man ska veta att allt blir gjort eller att man har alla saker med sig.

Viktiga papper

Sortera viktiga papper i en pärm eller liknande. Sortera efter område som exempelvis el, försäkringar, försäkringskassan, hyra mm.

Ekonomi

För att få en fungerande vardag behöver man ha kontroll över sin ekonomi.

Budget

Det är bra att göra en budget för att se hur mycket pengar man får kvar under en månad. Skriv ner din inkomst och alla utgifter som du har under ett år/per månad. Vissa utgifter är inte varje månad och kan därför vara bra att skriva upp hela året så att man vet när vissa utgifter kommer.

Räkningar

Använd en mapp där du lägger alla obetalda räkningar. Förvara den alltid på samma plats. Titta igenom allt du har i mappen när du betalar dina räkningar. När räkningen är betald sätt då in pappret i pärmen under rätt flik.

För att slippa komma ihåg att betala räkningarna själv så kan man anmäla om autogiro hos ett visst företag. Då dras pengarna automatiskt från ditt konto.

God man

En god man kan beskrivas som en ekonomisk rådgivare som hjälper dig att ha överblick även din ekonomi. Det är många som upplever det som mycket hjälpsamt och tryggt att ha en god man. Man ansöker om en god man via tingsrätten, God man – Örebro tingsrätt (domstol.se).