18 maj 2024
Okategoriserade

2. Filtrering

Varje dag tar vi emot många olika sinnesintryck. Nästan ständigt finns det något som låter i din omgivning, och förutsatt att du inte blundar så finns det alltid intryck och information som dina ögon måste ta in. Med andra ord är vi ständigt omgivna av en massa sinnesintryck, det kan handla om en susande fläkt, människor som går förbi i korridoren, en lampa som flimrar, ett par byxor som prasslar eller någons näsa som piper.

En del människor har en automatisk och omedveten förmåga att “stänga ute” intryck som inte bedöms vara relevanta. Det är detta vi kallar filtrering. Förmågan att filtrera intryck är hjälpsam för att spara energi för hjärnan och gör att personen kan fokusera på det som är relevant, trots att de utsätts för en massa andra intryck. Många personer med AST har en begränsad förmåga att filtrera, vilket leder till att samtliga intryck registreras “lika mycket” av personen. För vissa kan det också vara svårt att veta vilka intryck som är viktiga och vilka som är oviktiga. Man kan uppleva det som att man blir översvämmad av sinnesintryck.

Saknar man denna förmåga till filtrering är det lätt att bli stressad, och för många med AST är denna stress väldigt energikrävande. Vissa personer med AST beskriver det som oerhört uttröttande att bara befinna sig bland folk en kort stund, och behöver mycket tid för vila efteråt.

Den korta filmen här nedanför illustrerar hur det kan vara för en person med AST som upplever en “sensory overload” – en sensorisk överbelastning. Den här filmen får du gärna visa för människor i din omgivning. Observera att filmen innehåller mycket intryck, flimmer och höga ljud. Är du ljudkänsliga rekommenderas att du sänker volymen innan du tittar.

Är du väldigt intryckskänslig kan du istället läsa berättelsen ”Centralstationen är ett helvete” genom att klicka här: