7. Energibalansering
Energibalansering handlar om att planera vardagen så att det finns en bra balans mellan vad som ger energi och vad som tar energi. Aktiviteter som ger energi är avkopplande och efteråt känner man sig pigg. De aktiviteter som tar energi brukar vara sådana som du blir trött av och som inte är så avkopplande. Både platser, aktiviteter och människor kan vara energikrävande. De aktiviteter som tar energi behöver inte nödvändigtvis vara sådana som du skulle må bättre om du var utan långsiktigt. Det kan exempelvis handla om att träffa vänner eller gå på fest. Det är aktiviteter som tar energi men som du ändå mår bra av på lång sikt. Då är det viktigt att komma ihåg att ägna sig åt energigivande aktiviteter också.
Nu ska du få fundera över vilka aktiviteter som ger energi och vilka som tar energi för just dig.
Om du vill kan du tänka dig att energiåtgång går att mäta i procent (%).
100% innebär maximalt med energi.
0% innebär att energin är slut.
Tänk dig att du har 80% (ganska mycket) energi när dagen börjar.
Om exempelvis 40% energi går åt till morgonrutinerna är det lätt att förstå att det inte finns mycket energi kvar till resten av dagen.
Om du då får möjlighet att fylla på 20% energi genom att vila, så ökar chansen att energin räcker även till resten av dagen.
Om procent-liknelsen inte fungerar för dig så går det lika bra att helt enkelt tänka att sådant som:
Fundera på vilka aktiviteter som du tycker fyller på eller tömmer dig på energi! Här nedanför ser du exempel på hur det kan se ut!
Skriv gärna ner din egen lista på aktiviteter som du tycker fyller på eller tömmer dig på energi!
Som regel kan man försöka planera in aktiviteter som GER energi både innan och efter aktiviteter som TAR energi.
För att göra veckoplanen överskådlig kan man färgmarkera de aktiviteter som tar energi med rött och de aktiviteter som ger energi med grönt.
Prova gärna att skriva ner dina aktiviteter under en vecka, och markera med:
Om du ser att det är väldigt många röda aktiviteter i rad, så kan du kanske behöva planera in någon eller några gröna aktiviteter innan, mellan eller efter de röda aktiviteterna. På så sätt får du en ökad balans mellan energikrävande och energigivande aktiviteter.
Aktiviteter som du ar automatiserat (det vill säga du gör dem utan att behöva tänka på varje delmoment) behöver varken ta eller ge energi. Om du vill kan du:
Här nedanför är ett exempel på hur en energibalanserad vecka kan se ut!